
Bereken je zzp uurtarief
Vraag niet te weinig als startende zzp'er. Bereken via deze tool wat je waard bent.
Bereken nuEen goed begin is het halve werk. Maar als je start als zzp’er heb je vaak veel vragen, zoals: Welke rechtsvorm kies ik? Of: Heb ik een zakelijke rekening nodig? Met dit stappenplan zorg je ervoor dat je niets vergeet en jouw start als zzp’er soepel verloopt!
Een ondernemingsplan is een samenvatting van wie jij bent als ondernemer en welke plannen je hebt voor je bedrijf. Door dit uit te schrijven krijg je een goed inzicht in de financiën, kansen en risico’s van je bedrijf.
Hoe gedetailleerd je plan wordt, is natuurlijk helemaal aan jou. Onderstaande onderwerpen mogen - wat ons betreft - in ieder geval niet ontbreken.
Financiering nodig voor je bedrag? Ontdek de mogelijkheden van een zakelijke lening bij Knab.
Ontdek zakelijk lenenJe kiest vaak maar één keer een bedrijfsnaam. Belangrijk dus dat je hier 100% achter staat. Weet je zo 1,2,3 niets? Plan dan een brainstormsessie in, waarbij je inspiratie opdoet voor een geschikte naam.
In principe kun je veel kanten op met je bedrijfsnaam. Er zijn wel een aantal regels:
Tip: Registreer je bedrijfsnaam direct als domeinnaam, zodat dit ook de naam van je website wordt.
Een rechtsvorm kiezen kan best lastig zijn als je hier niet in thuis bent. Voor zzp’ers is de keuze gelukkig beperkt. Verreweg de meeste startende zzp’ers kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak, maar een besloten vennootschap (bv) behoort ook tot de opties.
In Nederland is eenmanszaak de meest gekozen rechtsvorm onder zzp’ers. Dat komt doordat de oprichting ervan vrij eenvoudig is, de kosten laag zijn en je in aanmerking komt voor aantrekkelijke fiscale aftrekposten. Bij een eenmanszaak ben je wel met je privévermogen aansprakelijk bij eventuele schulden van je bedrijf. Dat betekent dat je dus persoonlijk failliet verklaard kunt worden.
Je kunt als zzp’er ook een besloten vennootschap (bv) oprichten. Een bv is een rechtsvorm met een eigen rechtspersoonlijkheid. Als je als zzp’er een bv opricht ben je de bestuurder, en vaak ook de enige aandeelhouder. Hierdoor ben je dus directeur en grootaandeelhouder ineen. Een voordeel van een bv, is dat je niet met je privévermogen aansprakelijk kan worden gesteld als je bedrijf schulden heeft of failliet gaat. De belastingdruk is bij een bv ook lager dan bij een eenmanszaak. Wel liggen de kosten hoger en heb je meer verplichtingen. Zo moet je bijvoorbeeld elk jaar een jaarrekening opstellen.
Vind je het lastig om een rechtsvorm te kiezen? Op de website van KVK lees je meer over het kiezen van een rechtsvorm voor je bedrijf.
Iedereen die een bedrijf start, moet zich verplicht inschrijven in het Handelsregister van KVK. Dat doe je zo:
Een goede administratie geeft je inzicht in de inkomsten en uitgaven van je bedrijf. Daarnaast eist de Belastingdienst dat jij je boekhouding op orde hebt. Maar hoe pak je dat aan?
Je boekhouding is meer dan een overzicht van je facturen. Denk ook aan je urenadministratie, zakelijke bankafschriften en eventuele reiskosten. Een volledig overzicht vind je op de website van de Belastingdienst.
Het is belangrijk om een goed overzicht te hebben van je financiën. Daarom is het verstandig om een zakelijke rekening te openen voor je bedrijf. Het is bij veel banken - waaronder Knab - niet toegestaan om je privérekening voor zakelijke doeleinden te gebruiken.
Het Knab Boekhoudpakket is helemaal afgestemd op de behoefte van zzp'ers. Bovendien koppel je het met gemak aan je betaal- en spaarrekeningen bij Knab. Zo blijft je boekhouding automatisch up-to-date!
Ontdek het boekhoudpakketTip: Wil je meer handige info over je administratie opzetten? Bezoek onze pagina boekhouden voor beginners.
Knab heeft een voordelige zakelijke rekening voor zzp'ers. Open nu een rekening en ontvang als starter het eerste jaar 50% korting!
Bekijk het starterspakketAls zzp'er ben je niet standaard verzekerd, dit moet je allemaal zelf regelen. Hieronder vind je een aantal belangrijke verzekeringen.
Een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade waarvoor jij aansprakelijk wordt gesteld tijdens je werk. Er zijn twee soorten: de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
Deze verzekering dekt de schade die jij of je product veroorzaakt aan personen of spullen van anderen. Dat kan een kopje koffie over een laptop gooien zijn, maar ook erger: letselschade.
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Deze verzekering dekt schade door beroepsfouten. Bijvoorbeeld wanneer je als economisch adviseur een verkeerd advies geeft, met financiële schade als gevolg.
Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) ben je verzekerd van een inkomen wanneer je voor een lange tijd niet kunt werken. Doordat de kosten van een AOV hoog zijn, kiezen veel ondernemers voor een sociaal alternatief: crowdsurance. Daarbij voorzien ondernemers elkaar maximaal twee jaar van een inkomen bij arbeidsongeschiktheid.
Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering kun je rekenen op de hulp van een juridisch expert wanneer je het nodig het. Bijvoorbeeld als je in een juridisch conflict belandt met een klant.
Bij Knab vind je diverse zakelijke verzekeringen voor zzp'ers. Weten wat je maandelijks betaalt?
Bereken je premieVraag niet te weinig als startende zzp'er. Bereken via deze tool wat je waard bent.
Bereken nuDoor je rekening goed in te delen heb je altijd een overzicht van je zakelijke financiën.
Bekijk de tipsAan het begin moet je nét iets harder rennen. Met deze tips helpen we je op weg.
Lees meer